Translator
Bulgarian flagChinese (Simplified) flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagRomanian flagSerbian flagTurkish flagMacedonian flag                                    
IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

За безплатна консултация
или за поръчка

пишете ни оттук >>

или по скайп:
Chat with me
Проверка на домейн име
Абонирайте се във ФейсБук

Изкуството на продажбата

Изкуството на продажбатаАко се извършва както трябва, продажбата изисква голяма психическа енергия.

Продажбата на дребно се различава много от продажбите, насочени към промишлеността и е свързана с по-малко стресови ситуации.

В процеса да се продава изкусно съществуват 4 етапа:

1.Внимание
2.Интерес и идентификация
3.Желание
4.Действие

I. Внимание – ако потенциалният купувач не види и не чуе това, което му казвате, вие няма да привлечете неговото внимание и следователно може просто да си спестите приказките. Ако просто им поговорите, малко вероятно е да привлечете тяхното внимание, защото обикновеният човек може да се концентрира за кратък период от време – обикновено няколко минути.

Следователно спечелването и задържането на вниманието с цел са му предадем успешно информация е изключително трудна работа. Можем да използваме 3 техники да задържим и поддържаме контакта:

А. Контакт с поглед – визуалният контакт спомага предполагаемия клиент да си оформи мнение за вас, дали предложението ви е почтено
Б. Нагледни материали – вкл. комплекти за демонстрация, аудио-визуални материали, търговски наръчници и препоръки – те ще направят думите ви убедителни и ще заангажират персонално купувача.
В. Заангажиране на клиента – направете го участник във вашата демонстрация; най-простия начин е като задавате въпроси, които го насърчават да разговаря, да потвърди добрите страни на продукта и накрая сам да направи нещо с продукта.За успеха на продажбата са важни и външния вид и държанието на продавача. Ако продавате на фермери не се обличайте в официален костюм. Или ако сте жена не залагайте на оскъдното сексапилно облекло. Дори и да изглежда ангажиран, ако купувачът е мъж, той насочва вниманието си към дамата, а не към продукта. Лошата личната хигиена, нервните тикове,нетрезвото състояние и разсейващи движения само раздразват потенциалните купувачи и те гледат да ви отпратят.

II. Интерес и идентификация – След като купувачът е изслушал с интерес търговеца, той трябва да може да се идентифицира с предлаганите продукт или услуга. Тук трябва да се наблегне на ползите и на нуждите, които би могъл да задоволи този продукт. Помнете: Хората не купуват продукта, те купуват ползите от него. И то ползата, която най-пряко е свързана с конкретния купувач.

III. Желание да купи – Ако сме спечелили вниманието на клиента и неговия интерес, ние трябва да породим у него „желание да купи” или той е нужно да си мисли, че ползата от нашия продукт или услуга е по-ценна от парите, които ще плати за нея. Т.е. породеното желание за покупка трябва да е по-голямо от цената. За целта търговецът трябва да познава отлично целия асортимент продукти и услуги, които предлага, с характерните им особености и важни, и незначителни.

Всяка продажба има точен момент, когато може да бъде приключена успешно и за всяка продажба момента е различен. Не е възможно тя да приключи преди този момент, или след него.

IV. Действие – размяната на стоки и услуги или получаването на поръчка. За да не се разсее клиентът, извадете химикалката и книгата за поръчки предварително. Има 5 техники, които се използват за улесняването на вземането на решение за покупка и извършване на свързаните с него действия:


А.Техника на предположението
– продавачът решава, че купувачът със сигурност ще купи и предприема съответните действия
Б.Техника на вторичния въпрос – напр. „колко броя ще закупите?”, което заобикаля основния въпрос
В.Техника на алтернативата – избор между няколко възможности
Г.Техника на предстоящото събитие – поради предстоящо събитие, пр. вдигане на цените другата седмица, клиентът трябва да избере сега
Д.Техника на разказа – когато клиентът се нуждае само от убеждаване, то продавачът му разказва история за друг клиент, който е имал подобен проблем и е купил. Сами се досещате колко успешна продажба е направил.

И накрая: Трябва винаги да поискате поръчката! Ако всички тези техники се провалят и все пак мислите че има интерес – просто поискайте поръчката.


Ще ви е интересно да прочетете още:

  1. Електронен маркетинг и продажби С навлизането на Интернет в световната бизнес практика, все повече компании развиват маркетинговата си дейност в новата глобална среда...

Колко полезна Ви беше информацията?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 гласували, резултат: 5,00 от 5)

Вашият коментар

Печатна реклама
Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни визитки
с УВ лак гланц и включен проект

Виж още

Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни календарчета
с УВ лак гланц и включен проект

Виж още

Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни флаери / листовки
с включен проект

Виж още