Translator
Bulgarian flagChinese (Simplified) flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagRomanian flagSerbian flagTurkish flagMacedonian flag                                    
IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

За безплатна консултация
или за поръчка

пишете ни оттук >>

или по скайп:
Chat with me
Проверка на домейн име
Абонирайте се във ФейсБук

Как да използваме езика на тялото в бизнеса – 2

В предната публикация ви разказахме някои техники как успешно да се срещате и да комуникирате чрез езика на тялото с клиенти и бизнес партньори, както и с бъдещи работодатели и днес ще продължим с жестовете.
Друг интересен жест е потриването на длани – ако човекът потрива бързо длани, означава че той има положителни очаквания към сделката или идеите ви, а ако това е клиент това означава, че би искал да купи. От друга страна, ако вие дадете сигнал с бързо потриване на длани към вашия клиент, това е знак, че имате нещо, което той ще хареса.


Друг жест при разговор или дискусия, на който ще обърнем внимание е когато поставяте ръцете пред себе си с притиснати длани една към друга, а пръстите сочат нагоре. Избягвайте го при разговор с клиент, чието доверие искате да спечелите, защото издава чувството ви за превъзходство и излишна самоувереност. И обратно, използвайте го, за да покажете че сте човек, на който всичко му е ясно.

По отношение на убеждаващите жестове, в повечето култури се използва кимането с глава, за да се изрази съгласие и това има силно убеждаващо въздействие.
Бързината, с която кимате показва вашето търпение или липсата му, бързото кимане показва на говорещия , че е казал достатъчно и искате да приключва.
Може да накарате клиентът да говори за предпочитанията си или да чуете мнението му за предложението ви от 3 до 4 пъти повече от нормалното, ако кимате на равни интервали, използвайки групи от по 3 кимвания.
Кимането с глава е много заразително и предизвиква у кимащия положителна или утвърдителна нагласа, това е отлично средство за създаване на разбирателство, съгласие и сътрудничество.

Добре би било и да съпровождате всяко изречение с въпроси-потвърждения от типа на „нали?”, „не е ли така?”, като допълнително създавате положителни чувства у партньора. Докато говори събеседникът ви поставете ръка на брадичката си и леко я поглаждайте, това го насърчава да говори като същевременно кимате периодично. Когато приключи, продължете да кимате още 5 пъти с бързина около 1 секунда на кимане. Обикновено докато преброите до 4, слушателят ще заговори отново.
Но внимание – въртенето на главата наляво- надясно е различно от кимането. Ако ви казват „звучи добре”, „разбирам позицията ви”, „ще работим заедно” или нещо подобно, а клати глава наляво-надясно, трябва да сте наясно, че всъщност иска да ви откаже.
Друг жест на осъдителна, негативна, дори враждебна нагласа е наведената надолу брадичка, докато разговаряте очи в очи. Докато не предприемете нещо, за да накарате човека да си вдигне главата вашата презентация или предложение няма да бъдат приети. Опитните презентатори ще се опитат да заинтересуват слушателите си и да ги ангажират в онова, което се прави.
Друг жест на неодобрение е когато човек започва да обира въображаеми мъхчета по дрехите си и гледа встрани и надолу. Това означава също и че не желае да изрази своето мнение. Ще трябва директно и открито да го предразположите и попитате за мнението му.
Спазвайте личната и социалната зона на клиента. Навлизането в интимната му зона ще причини негативна реакция от негова страна, тъй като изпитва дискомфорт. Разстоянието на интимната зона при различните хора варира. За всеки случай избягвайте да се приближавате на разстояние под 45 сантиметра, освен ако не сте лекар или фризьор.


Когато имаме синхронизирано поведение в езика на тялото между събеседниците, това ги поставя на едно ниво и помага за постигането на взаимноприето равенство и съгласие. Някои психолози го наричат отразяване на събеседника, но това не е никак лесно, особено ако го правите съзнателно, тъй като рискувате да преиграете и ще постигнете обратен ефект. От друга страна синхронизирането с позите и жестовете на партньора ще въздейства и на собствените ни мисли и настроение, които ще станат в един момент подобни на човека, с който се синхронизираме.
Инстинктивното отразяване и постигане на хармония и съгласие е 4 пъти по-често срещано при жени към жени, отколкото при мъж към мъж. Мъжът би отразявал огледално жестовете на една жена само ако я ухажва.
Винаги имайте предвид при отразяването в отношенията шеф-подчинен, че ако подчинения отразява позите, изразяващи доминиране на шефа си, то поведението му се счита за арогантно и може само да си навреди.
Като финал ще се спрем на това, колко е важно да умеете да различавате истината от заблудата в бизнеса. Наблюдавайте събеседника си – ако думите, които ви казва не съответстват на жестовете и позата му, вярвайте на езика на тялото. Издайнически жестове са несиметричната усмивка, докосване около носа и устата, помръдване с устни или с пръсти, шаване с краката са все признаци, че той не е искрен. Така също и изчервяване, изпотяване (ако няма физиологическа причина, пр. горещина), разширяване и свиване на зениците, потрепване на лицевите мускули, потъркване на окото, хващане за ухото си, почесване по врата, подръпване на яката. Спазването на тези правила, съобразени с езика на тялото несъмнено ще ви донесе по-големи успехи във вашия бизнес.


Ще ви е интересно да прочетете още:

  1. Проблеми не съществуват, има само възможности „ Кой може да каже какво е щастие и какво нещастие?” дзен-будистка поговорка Повечето от нас мечтаят за онзи...
  2. В какво вярваме или …. ДА ГЛЪТНЕШ ЗМИЯ Един глупав селянин отишъл при господаря си, който му предложил супа в кухнята. Щом хванал лъжицата,...
  3. Как да използваме езика на тялото, за да спечелим клиенти и да общуваме успешно с бизнес партньори – 1 Колко важен е езикът на тялото при общуване с клиентите и особено при преговори и за реализирането на успешни продажби?...

Колко полезна Ви беше информацията?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 гласували, резултат: 5,00 от 5)

Вашият коментар