Translator
Bulgarian flagChinese (Simplified) flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagRomanian flagSerbian flagTurkish flagMacedonian flag                                    
IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

За безплатна консултация
или за поръчка

пишете ни оттук >>

или по скайп:
Chat with me
Проверка на домейн име
Абонирайте се във ФейсБук

Как да използваме езика на тялото, за да спечелим клиенти и да общуваме успешно с бизнес партньори – 1

Колко важен е езикът на тялото при общуване с клиентите и особено при преговори и за реализирането на успешни продажби?
Преценете сами!

Учените-психолози твърдят, че от общото въздействие на едно послание 7% е словесно, т.е. само думите, изказа, 38% вокално (височина, тембър на гласа, интонация и др.) и цели 55 % език на тялото. Други изследователи твърдят, че успешното приключване на бизнес срещите се дължи само на езика на тялото в размер на 60, чак до 80%. Така също, че първото впечатление за някого се формира за по-малко от 4 минути въз основа на външен вид, жестове и поведение, реакции.
Защо е важно това? Имат ли значение междукултурните различия при преговорите?

Например жестът с вдигнат нагоре палец и насочен към човека, с когото общувате невинаги ще предаде правилно посланието ви и дори може да ви причини неприятности: при западняците означава „добре”, при италианците „едно”, за японците е „пет”, а при гърците означава „майната ти” или откровена псувня. Такива двусмислени значения имат и други „общоприети” жестове с пръсти и ръце. Така че внимавайте да не обидите бизнес-партньора си, напр. общоприетия на Запад жест ОК с палец и показалец, при някои народи е сериозна обида.
Обърнете внимание – ако вашият партньор показва дланите си, докато говорите, той е открит и честен към вас и предложенията ви и обратно.
Но ако машинално докосва носа си или закрива устните си, той откровено ви лъже.

Здрависва ли се с вас вашия бъдещ партньор като завърта ръката си с дланта надолу,

така че вашата ръка да остане отдолу, това разкрива намеренията му да доминира в сделката или че смята направо да работите за него и да ви използва, а не ви счита за партньор. Как да неутрализирате доминиращата позиция при ръкостискане с властен играч, който ви подава ръка с дланта си надолу?
Лесно е, просто пристъпете напред с левия крак, докато подавате ръка, след това пристъпете и с десния, при което минавате от едната му страна, навлизайки в личното му пространство. Накрая изнесете левия крак пред десния и хванете ръката му. Това ще позволи да изправите ръката му и да поемете контрола.
Също така заставайте от дясната страна на бизнес-партньора си пред публика, така отстрани ще изглеждате доминиращ.
Външният вид е ключов за осъществяването на добра сделка. Основна грешка при жените е, когато като визия и поведение излъчват силни сигнали за женственост – изключете късата пола, много високите токчета, вялото ръкостискане и несигурните пози и жестове, иначе няма да ви приемат на сериозно.

Друг важен момент е да се научите да различавате израженията на лицето на събеседника си, както искрената от неискрената усмивка.
Естествената усмивка прави бръчици около очите, докато при неискрената човекът се смее само с устата си. Разбира се, донякъде искрената усмивка може да се имитира, при по-обиграни хора, но трудно се имитира детайлът, когато ви се усмихват искрено частта от очите – между краят на веждите и очите, се свежда надолу и в резултат веждата се дръпва надолу.
Трябва да имате предвид и че емоциите, изразени с мимиките на лицето са 3 пъти повече при жените, отколкото при мъжете.
Ако сте жена и трябва да говорите с мъж, за да постигнете съгласие, знайте че той не използва лицето си, за да се изрази, а тялото си. Затова намалете мимиките на лицето си, за да не ви възприеме за объркваща и застрашаваща го персона. За мъжете е типично да си поставят на лицето лишена от емоции маска. Така те искат да покажат, че се владеят и самите те владеят ситуацията като цяло.


Когато преговаряте е важна и позата на тялото на вас и на партньора ви. Ако в един момент той скръсти ръце или крака срещу вас и за това няма физическа причина (примерно му е студено), то най-вероятно идеите ви не се приемат. От друга страна ако вие скръстите ръце и/или крака, докато презентирате идеите си или продуктите си, никой няма да ви се довери. Особено позата със скръстени ръце на гърдите показва негативна нагласа на човека и е един вид бариера между него и вас; бъдете уверени, че това изразява неговото несъгласие.
Един прост начин да накарате човека срещу вас да отпусне скръстените си ръце е да му подадете да държи някакъв предмет (химикалка, брошура) или да го накарате да направи нещо. Най-добре е да го накарате да се наведе напред и да разтвори ръце, като му покажете мостра, визуална презентация и му задайте въпрос. Вашата поза също трябва да бъде открита и с отворени длани, което показва честност и откритост към събеседника.
За бариера между вас и купувача или събеседника, както и за израз на притеснение могат да се тълкуват и други жестове-бариери. Например когато клиентът държи пред тялото си чанта или куфарче, букет цветя пред себе си, държане на чаша с двете ръце, стиска си едната ръка с другата, оправя си каишката на часовника и др.
Друг начин за създаване на доверие е умелото докосване – докоснете лакътя на човека леко, не повече от 3 секунди, докато го питате нещо, което искате и ще получите положителен отклик.
Така също докосването на ръката до 3 секунди, докато му подавате нещо ще повиши доброто му впечатление от вас, особено ако се усмихвате.

(Край на първа част)


Ще ви е интересно да прочетете още:

  1. Проблеми не съществуват, има само възможности „ Кой може да каже какво е щастие и какво нещастие?” дзен-будистка поговорка Повечето от нас мечтаят за онзи...
  2. В какво вярваме или …. ДА ГЛЪТНЕШ ЗМИЯ Един глупав селянин отишъл при господаря си, който му предложил супа в кухнята. Щом хванал лъжицата,...
  3. Как да използваме езика на тялото в бизнеса – 2 В предната публикация ви разказахме някои техники как успешно да се срещате и да комуникирате чрез езика на тялото с...

Колко полезна Ви беше информацията?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 гласували, резултат: 5,00 от 5)

Вашият коментар