Translator
Bulgarian flagChinese (Simplified) flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagRomanian flagSerbian flagTurkish flagMacedonian flag                                    
IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

За безплатна консултация
или за поръчка

пишете ни оттук >>

или по скайп:
Chat with me
Проверка на домейн име
Абонирайте се във ФейсБук

Става ли моят бизнес за електронна търговия?

    Един от основните въпроси, до който рано или късно се достига както за начинаещият, така и за развиващият се бизнес е:

 • Доколко оправдано е присъствието на моят бизнес в Интернет?
 • Струва ли си инвестицията за уебсайт или за развиване на моя бизнес он-лайн?
 • Какъв сайт ми трябва, за да използвам този вид рекламна среда оптимално и оправдана ли ще бъде инвестицията ми за е-търговия?
 • Или: става ли моят бизнес за електронна търговия?

 •     Отговорът не е винаги 100 %, но почти всички бизнеси стават за Интернет.

      Винаги трябва да се има предвид, че електронната търговия е нещо съвсем различно от оф-лайн търговията и зависи от няколко фактора: какъв продукт/услуга продавате, как работите и какъв е уеб екипът ви:

      Какъв е продуктът/услуга и доколко е пригоден за:

      А) Сваляне от мрежата

      Или доколко продуктът ви е пригоден за сваляне от мрежата. Пригоднен продукт за сваляне са например различни типове софтуер, игри, картинки, документация или онлайн публикации като новини и статии.

      Често хората с бизнес в сферата на услугите, смятат че не могат да произвеждат материали, подходящи за сваляне от Интернет, тъй като основно работят с хора. Всъщност това много рядко е така.

      Например фирмите занимаващи се с професионални услуги, могат да създадат прости ръководства от 10 стъпки, които дават начални знаия за клиентите и които популяризират бизнеса им. При бизнес услугите може да се качи в интернет нещо безплатно, което да демонстрира професионализма и способностите им, отчети за работата им. Много от рекламните ползи в това да сте в Интернет се състоят в идеята да сте „създател на идея” или „лидер на пазара”, без значение големината на фирмата ви, така също, че сте уверени в способностите си. И, разбира се, с такова рекламно послание се печелят много от клиентите.

      Ако вашият продукт не може да се сведе до горепосочените, помислете кои части на услугата или продукта ви могат да се пригодят за сваляне от Интернет. Ако имате електронно списание, можете да качите основните си статии онлайн, като свалянето им от клиентите да е или свободно, или платено. Сайт с платено членство също е добро средство за печелене на пари. А ако имате консултантски услуги за човешки ресурси можете да качите голяма част от документацията на процеса ви на работа или начините за оформяне на базата човешки ресурси.

     
       Б) Може ли продуктът/услугата да бъде каталогизиран.

      # Ако имате набор от услуги или продукти, тогава можете лесно да представите портфолиото на продуктите си под формата на каталог.

      # Ако вашият продукт има: различен цвят, размер, обем; различни допълнителни екстри като боя металик, застраховка, включена вечеря; ясно формиране на цена; точни срокове за доставка.

      # Ако вашата услуга има: различни характеристики като продължителност, степени, ресурси; точни резултати; ясно определя какво включва и какво не
  То тогава сте късметлия – просто изработете подходящата пазарска кошница и каталог и влизате в бизнеса.

      Но ако е лош? Определете кои части от вашата услуга или продукт, могат да бъдат отделени и представени отделно. Например телекомуникационен бизнес – представяне на дейността, въвеждане на вериги с глас и данни. За транспортна фирма – доставка до 12 часа, до 24 часа или следващата седмица. И в двата случая новите услуги ще се наложи да бъдат дефинирани.

      В) Доставка – доколко продуктът е лесен за доставка

      Важно е да осъществите висока степен на сигурност за клиентите си при поръчка при вас, да изградите доверие.

   – Ако вашият продукт може: да се пакетира в кутия; да бъде доставен от куриер, минибус, камион; е в наличност или може да бъде изработен бързо
   – Ако вашата услуга: може да се извърши във вашата сграда или офис или в сградата или офиса на клиента на дата, заявена предварително или в рамките на прогнозируем период от време; има фиксирани или предвидими резултати; изисква добре дефинирани допълнителни участия на клиента ви (по-добре е да са по-малко)

      То бизнесът ви е подходящ за електронна търговия.

      Вторият фактор, важен за решението ви е:

      Как работите или пригодност на бизнеса – т.е. как обслужвате клиентите си, ежедневната система на работа, начин на снабдяване, клиенти и конкуренцията Ви. Може да използвате следния тест, който ще ви помогне да определите инвестициите и бюджета на вашата електронна търговия. Ако имате добър резултат, тогава вероатно си струва сериозна инвестиция, но ако е лош – замислете се добре, дали сайтът не е претоварен.

      Примерно консултантски юридически/психологически или други услуги:

  Проблем Значимост Резултат Умножен резултат
  Част от продукта ни може да се сваля от Интернет 5 10 50
  Част от продукта ни може да се каталогизира 2 3 6
  Може да е доставен до врата 0 0 0
  Мрежата няма да разводни нашата услуга 10 8 80
  Все по-голям процент от клиентите са он-лайн 5 10 50
  Имаме ясна система на работа 10 9 90
  Конкурентите ни търгуват он-лайн 10 5 50
  Мениджмънт екипът ни е он-лайн 6 5 30
  Доставчиците ни са он-лайн 0 0 0
  Общо 48 50 356
  Процентен резултат     74,2%


      Резултатът е добър, така че инвестицията си струва!

      Разбира се, не всеки бизнес е пригоден за съществуване само он-лайн. Но освен ако имате изключително необичаен бизнес като квартална лавка, трудно е да си представим някакъв бизнес, който да не може поне да получава поръчки или резервации он-лайн, да бъде част от световната електронна търговия!

      Последният фактор, но не по важност е:

      Пригодност на мениджмънт екипът Ви – или доколко екипът Ви от хората, с които работите заедно са наясно с особеностите на он-лайн търговията. Ако не са в час с Интернет, то тогава има тенденция към фокус към продукта, а не към клиента или липсва гъвкавост в ситуациите, тогава имате проблем!

      Колко сме изостанали от конкурентите си?

      Това е добър въпрос. Може би хората, които вече са на ти с Интернет във вашия бизнес, отдавна бият онлайн барабана и може би вие току-що сте започнали да обмисляте позициите си в Интернет като сериозен бизнес канал.

      Остава само още едно решение, ако след прочетеното установите, че е важно да се развивате напред с електронна търговия и да имате присъствие в най-голямата медия, а именно – да изберете внимателно фирмата, загрижена да развиете уебсайта си и да поръчате при най-добрите е-специалисти.


  Ще ви е интересно да прочетете още:

  1. Какво още може един Интернет сайт? Какво може един Интернет сайт? * да покаже стоките и услугите , които предлагате * да отговори на често задавани...
  2. Седем предимства на Интернет рекламата пред традиционната реклама 1. Нужен ви е малък стартов бюджет Не е нужен голям бюджет, за да стартирате рекламната кампания на своя...
  3. СЕО оптимизация за вашия бизнес Почти всяка фирма има фирмен сайт – показващ историята на фирмата, нейните клиенти, продуктите и услугите. Като във всяка медия,...
  4. Развийте своя е-бизнес Как да прецените сайтовете на конкурентите си и така да поставите цел за своя собствен сайт, за да развиете своя...
  5. Какво е разработка на уеб сайт?     Често клиентите ни питат „Е, добре де, колко струва, значи, един сайт?” На което им отговаряме: „А колко струва един...

  Колко полезна Ви беше информацията?

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 гласували, резултат: 5,00 от 5)

  Вашият коментар