Translator
Bulgarian flagChinese (Simplified) flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagRussian flagGreek flagRomanian flagSerbian flagTurkish flagMacedonian flag                                    
IT решения от ХИТ ОФЕРТА
За въпроси и поръчки
+359 878 203 115

За безплатна консултация
или за поръчка

пишете ни оттук >>

или по скайп:
Chat with me
Проверка на домейн име
Абонирайте се във ФейсБук

Електронен маркетинг и продажби

Електронен маркетинг и продажби
С навлизането на Интернет в световната бизнес практика, все повече компании развиват маркетинговата си дейност в новата глобална среда по два начина:

1. проучване на пазарите

2.активен обмен на пазарна информация

Чрез Интернет могат да се проверят потребителските нагласи и интерес към даден продукт, да се проведат преговори, да се проучи мнението и оценката на заинтересувани потребителски или търговски групи, да се събере всичко нужно от изискваните стандарти и пр.

Какви предимства най-общо има бизнеса при използването на Интернет:


Факт е, че традиционните телефонни връзки в много райони на света не са добри, така че Интернет може да се окаже единственото надеждно средство за трансфер на важна търговска, банкова, технологична и пр. информация, като се гарантира фирмената тайна и се защитава интереса на потребителя.

По отношение на гъвкавата ценова политика на фирмата, Интернет е незаменим. Вашите клиенти могат да разполагат с актуална информация за ценовите листи и оферти, което е особено важно за успешната промоция и за нарастването на продажбите.

От друга страна малките фирми-доставчици, които използват Интернет се оказват предпочитани пред по-големи компании, които не се занимават с „незначителни” услуги.

Все по-пълно се реализира идеята „ по-близо до клиента”, което спестява разходите за мащабния обмен и анализ на информация за непрекъснато променящия се пазар, какво се търси и предлага.

Спестяват се огромни разходи и за складиране, дистрибуция по определени канали, вериги магазини и т.н. като трансфера на стоки или продажбите им се извършва през Интернет.

Фирмите занимаващи се с бизнес по Интернет спестяват времето и средствата на клиента, напр. като уреждат успешно доставката на по-редки или особено търсени продукти.

Перспективно направление в модерната логистика е изграждането и поддържането на действащи електронни канали за дистрибуция.

Въпреки привидната сложност на използването на Интернет и намирането на точната информация от хора без умения в търсенето в такава огромна база от данни, нужно е съвсем малко време, за да се научи един средно интелигентен човек как да оперира в Интернет пространството и да се възползва от неговите огромни предимства. Много от въвежданите през последните години услуги на Интернет са ориентирани към хора с ниска техническа култура – лесна навигация, все по-олекотени функции на различните програми и пр. Единствен проблем за хората, които не са англоговорящи си остава езикът, но този проблем все по-усърдно се преодолява с все по-съвършените програми за автоматично превеждане, напр. на Google или с превеждането на сайтовете на съответния език като Facebook.

Предимствата на Интернет за бизнеса все още предстои да бъдат открити от по-малките и не така добре развити икономически региони в света, но всяка компания, макар и малка, е с няколко крачки пред дори и най-големите си конкуренти, ако се включи по-рано в тази световна тенденция.

Най-често използвана възможност на Интернет е в сферата на поддръжка на клиента. Клиентът има връзка с производители и дистрибутори практически 24 часа в денонощието. Всяка заинтересована фирма може да архивира конкретна информация за продукти или услуги и да я предаде на свои клиенти, с което да спести огромни разходи за промоция и реклама.

Всички далновидни фирми изграждат свое бизнес присъствие на Интернет / т.нар. home page/, провеждат маркетингови кампании и промоция на свои нови продукти и услуги. Това невероятно много умножава ефекта от тяхната бизнес и маркетингова дейност в условията на глобалната пазарна среда с наличието на все по-многобройни конкуренти. Особено добър ефект Интернет маркетингът има за запазването на трайни връзки с клиента. Така се насърчават повторните продажби или се изграждат мрежи от клиенти по целия свят. Разкриват се нови клиенти за продукти и услуги на малки, но гъвкави фирми – това мултиплицира ефекта от техния бизнес и ги поставя в по-изгодна позиция пред големи, но „тромави” компании.


Ще ви е интересно да прочетете още:

  1. Изкуството на продажбата Ако се извършва както трябва, продажбата изисква голяма психическа енергия. Продажбата на дребно се различава много от продажбите, насочени към...

Колко полезна Ви беше информацията?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 гласували, резултат: 4,50 от 5)

Вашият коментар

Печатна реклама
Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни визитки
с УВ лак гланц и включен проект

Виж още

Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни календарчета
с УВ лак гланц и включен проект

Виж още

Само за 90 лв.

1 000бр. двустранни
цветни флаери / листовки
с включен проект

Виж още